Chřestový quiche

Sytý slaný koláč 

  • 500 g křehkého těsta
  • 1 vejce
  • 100 g anglické slaniny, nakrájené na kostičky
  • 50 g másla
  • 1 cibule, nakrájená na kolečka
  • 1/2–1 svazek zeleného chřestu (10 ks)
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 3 vejce
  • špetka čerstvě nastrouhaného
  • muškátového oříšku
  • 100 g sýra gruyère, nastrouhaného
  • 2 jarní cibulky, nakrájené na kolečka

Troubu zahřejte na 220°C. Těsto rozválejte a vyložte jím koláčovou formu o průměru 25cm. Dejte na 10 minut do mrazáku. Pak těsto po dně propíchejte vidličkou, aby se nenafukovalo. Pečte 12 minut. Korpus potřete vejcem prošlehaným s vodou a pečte 3 minuty. Nechte vychladnout.

Troubu zmírněte na 190°C. V pánvičce opečte slaninu, aby mírně zkřupavěla, vyjměte ji a odložte. Máslo použijte pouze v případě, že v pánvičce zbylo méně než 2 lžíce vypečeného tuku. Cibuli opékejte asi 5–7 minut dosklovita. Přidejte chřest zbavený dřevnatých konců a nakrájený na cca 5cm špalíky, vraťte do pánve slaninu, přilijte polovinu smetany, přiklopte a cca 3 minuty duste – občas pánví potřeste. Chřest by neměl změknout úplně, protože se ještě dopeče v troubě. Odstavte a nechte vychladnout.

V misce prošlehejte vejce se zbylou smetanou, 1/2 lžičky soli (nebo víc, podle chuti) a muškátovým oříškem. Korpus posypte sýrem a jarními cibulkami, rovnoměrně pokryjte chřestovou směsí a zalijte ochucenými vejci tak, aby náplň nedosahovala až k okraji těsta – potřebuje rezervu, protože náplň při pečení zvětší objem. Opepřete. Pečte, až se na povrchu koláče objeví světlehnědé skvrny a náplň bude pevná, ale ne vysušená; trvá to asi 30 minut. 

About Author


Radka