
Sytý slaný koláč
- 500 g křehkého těsta
- 1 vejce
- 100 g anglické slaniny, nakrájené na kostičky
- 50 g másla
- 1 cibule, nakrájená na kolečka
- 1/2–1 svazek zeleného chřestu (10 ks)
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 300 ml smetany ke šlehání
- 3 vejce
- špetka čerstvě nastrouhaného
- muškátového oříšku
- 100 g sýra gruyère, nastrouhaného
- 2 jarní cibulky, nakrájené na kolečka
Troubu zahřejte na 220°C. Těsto rozválejte a vyložte jím koláčovou formu o průměru 25cm. Dejte na 10 minut do mrazáku. Pak těsto po dně propíchejte vidličkou, aby se nenafukovalo. Pečte 12 minut. Korpus potřete vejcem prošlehaným s vodou a pečte 3 minuty. Nechte vychladnout.
Troubu zmírněte na 190°C. V pánvičce opečte slaninu, aby mírně zkřupavěla, vyjměte ji a odložte. Máslo použijte pouze v případě, že v pánvičce zbylo méně než 2 lžíce vypečeného tuku. Cibuli opékejte asi 5–7 minut dosklovita. Přidejte chřest zbavený dřevnatých konců a nakrájený na cca 5cm špalíky, vraťte do pánve slaninu, přilijte polovinu smetany, přiklopte a cca 3 minuty duste – občas pánví potřeste. Chřest by neměl změknout úplně, protože se ještě dopeče v troubě. Odstavte a nechte vychladnout.
V misce prošlehejte vejce se zbylou smetanou, 1/2 lžičky soli (nebo víc, podle chuti) a muškátovým oříškem. Korpus posypte sýrem a jarními cibulkami, rovnoměrně pokryjte chřestovou směsí a zalijte ochucenými vejci tak, aby náplň nedosahovala až k okraji těsta – potřebuje rezervu, protože náplň při pečení zvětší objem. Opepřete. Pečte, až se na povrchu koláče objeví světlehnědé skvrny a náplň bude pevná, ale ne vysušená; trvá to asi 30 minut.