Pomalu pečená kachna

Neuvěřitelné třináctihodinové pečení kachny je přesně ten recept, který vás dostane na kolena. Nejdříve kroutíte hlavou, moc nevěříte, nakonec se do něj pustíte a pak už to nikdy nechcete dělat jinak. Prsíčka se skoro sama odlupují od kosti, kůžička křupe a voní i chutná po medu. Maso je křehké a výborné.

  • 1 kachna o váze cca 2 kg
  • 4–5 lžiček soli
  • 2–3 lžičky kmínu
  • 100 ml medu

Kachnu omyjte a osušte a důkladně osolte. Solte uvnitř i zvenku a snažte se sůl rozetřít do všech záhybů. Pak ji posypte kmínem, vložte do pekáčku, mírně podlijte vodou, přiklopte a pečte sedm hodin při 90 °C.

Po sedmi hodinách bude vaše kachna vypadat, jako kdybyste ji jen lehce povařili, kůže bude mít žlutou barvu a maso ještě nebude úplně měkké (vidlicí nepropichujte). Zvyšte teplotu na 120 °C a dopřejte masu posledních šest hodin. Stále pečte přiklopené, nepodlévejte, tuk neodebírejte.

Hodinu před koncem celého pomalého pečení pekáč odklopte, do malého hrnečku si přelijte med a pomocí mašlovačky kachnu potřete; k medu můžete přidat i výpek. Kůže krásně zezlátne a bude křupavá.

About Author


Radka