
Dvě chutné varianty
- 1 rozválené listové těsto
- 2 lžíce másla
- 150g brambor s pěknou slupkou, nakrájených na 0,5cm plátky
- 2 jarní cibulky, nakrájené na šikmá kolečka (bílá a zelená část zvlášť)
- zelená část pórku nakrájená na proužky, cca 30ks
- 250g ricotty
- 4 lžíce tučné zakysané smetany
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 1 žloutek
- 50g strouhaného parmazánu
- 250g mozzarelly, natrhané
- sůl a mletý pepř
Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Rozválené listové těsto rozkrájejte na čtyři stejně velké obdélníky a přeneste je na připravený plech. Propíchejte je vidličkou a předpečte 10 minut. Vyndejte plech z trouby a dejte stranou.
Mezitím uvařte plátky brambor ve vroucí osolené vodě 8–10 minut doměkka. Sceďte, osušte a dejte stranou.
Bílou část jarní cibulky poduste doměkka v pánvi na 1 lžíci másla a dejte stranou. Na druhé lžíci másla poduste doměkka pórek a dejte ho stranou.
V míse smíchejte ricottu, zakysanou smetanu, česnek, žloutek a polovinu parmazánu, osolte a opepřete.
Upečené korpusy potřete ricottovou směsí, 1–2 cm okraje nechte volné. První dva korpusy poklaďte uvařenými bramborami a podušenou jarní cibulkou. Druhé dva koláčky poklaďte podušeným pórkem do mřížky. Na všechny čtyři pak rozprostřete natrhanou mozzarellu, osolte, opepřete a posypejte zbylým parmazánem. Dejte péct na dalších 15–20 minut, dokud se mozzarella nerozpustí a těsto nezezlátne. Ihned podávejte. (Bramborové koláčky předtím posypte zelenou částí jarní cibulky.)