
Květák je v kurzu!
pro 6 osob
- 1 větší květák, rozdělený na růžičky
- olivový olej
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 3 stroužky česneku, prolisované
- 120g rozmixovaného toastového chleba
- hrst vlašských ořechů, najemno nasekaných
- 500g krátkých těstovin, např. fusilli
- 2 červené cibule, nakrájená na tenké půlměsíčky
- 2 lžíce kaparů, propláchnutých
- šťáva z půlky většího citronu
- špetka chilli vloček
- svazek hladkolisté petrželky, nasekaný
Troubu předehřejte na 230°C. V míse smíchejte růžičky květáku, olej, sůl a pepř. Rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte doměkka a dozlatova asi 20 minut.
Mezitím na středním plameni rozehřejte v pánvičce olej. Přidejte česnek, rozmixovaný toastový chléb a ořechy a za občasného míchání opékejte dozlatova asi 2–4 minuty. Odložte stranou.
Těstoviny uvařte ve větším hrnci ve vroucí osolené vodě al dente. Jednu naběračku vody z vaření těstovin uchovejte, potom těstoviny slijte a dejte stranou.
Na středním plameni v uvolněném hrnci rozehřejte olej. Přidejte cibuli, kapary a opékejte asi 2 minuty do změknutí. Pak vmíchejte uvařené těstoviny a opečený květák. Přilijte naběračku vody z vaření těstovin, dochuťte citronovou šťávou a chilli vločkami a míchejte asi půl minuty, dokud se tekutina nevsákne. Stáhněte z plamene a vmíchejte nasekanou petrželku. Podávejte posypané opraženou strouhankou.