Těstoviny s pečeným květákem

Květák je v kurzu!

pro 6 osob

  • 1 větší květák, rozdělený na růžičky
  • olivový olej
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 3 stroužky česneku, prolisované
  • 120g rozmixovaného toastového chleba
  • hrst vlašských ořechů, najemno nasekaných
  • 500g krátkých těstovin, např. fusilli
  • 2 červené cibule, nakrájená na tenké půlměsíčky
  • 2 lžíce kaparů, propláchnutých
  • šťáva z půlky většího citronu
  • špetka chilli vloček
  • svazek hladkolisté petrželky, nasekaný

Troubu předehřejte na 230°C. V míse smíchejte růžičky květáku, olej, sůl a pepř. Rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte doměkka a dozlatova asi 20 minut.

Mezitím na středním plameni rozehřejte v pánvičce olej. Přidejte česnek, rozmixovaný toastový chléb a ořechy a za občasného míchání opékejte dozlatova asi 2–4 minuty. Odložte stranou.

Těstoviny uvařte ve větším hrnci ve vroucí osolené vodě al dente. Jednu naběračku vody z vaření těstovin uchovejte, potom těstoviny slijte a dejte stranou.

Na středním plameni v uvolněném hrnci rozehřejte olej. Přidejte cibuli, kapary a opékejte asi 2 minuty do změknutí. Pak vmíchejte uvařené těstoviny a opečený květák. Přilijte naběračku vody z vaření těstovin, dochuťte citronovou šťávou a chilli vločkami a míchejte asi půl minuty, dokud se tekutina nevsákne. Stáhněte z plamene a vmíchejte nasekanou petrželku. Podávejte posypané opraženou strouhankou.

About Author


Radka