
Tradiční italský ‚chléb chudých‘ dnes nabízejí i v nejluxusnějších restauracích. Až ho ochutnáte, zjistíte proč.
- 450 g hladké mouky + trochu na vál
- kostka droždí
- 1 lžička soli
- 5 lžic panenského olivového oleje
- 400 g třešňových rajčátek
- sůl
- hrst lístků čerstvé bazalky
- 3 lžíce bazalkového pesta
- 200 g balkánského sýra, nakrájeného na menší kostky
Mouku, droždí, sůl, 3 lžíce oleje a 300 ml teplé vody dejte do pekárny na program příprava těsta. Pokud nemáte pekárnu, těsto vypracujte ručně a na teplém místě nechte hodinu vykynout.
Troubu rozehřejte na 230 °C. Plech vyložte pečícím papírem. Vložte do něj těsto a vytvořte z něj placku o tloušťce asi 0,5 cm. Nechte těsto ještě 20 minut kynout.
V malé misce smíchejte 3 lžíce vody a lžíci oleje. Po uplynutí 20 minut potřete těsto směsí oleje a vody a focacciu pečte 20 minut na střední mřížce.
Mezitím rozčtvrťte rajčátka, dejte je do cedníku a posypte solí. Nechte je takto 10 minut stranou, aby přebytečná voda odkapala.
Když jsou rajčátka připravená, vložte je do misky spolu s bazalkou, balkánským sýrem a pestem, přelijte olejem a dobře promíchejte. Upečenou foccaciu pokryjte směsí rajčat s pestem a ihned podávejte.