Focaccia s cherry rajčátky, pestem a balkánským sýrem

Tradiční italský ‚chléb chudých‘ dnes nabízejí i v nejluxusnějších restauracích. Až ho ochutnáte, zjistíte proč.

  • 450 g hladké mouky + trochu na vál
  • kostka droždí
  • 1 lžička soli
  • 5 lžic panenského olivového oleje
  • 400 g třešňových rajčátek
  • sůl
  • hrst lístků čerstvé bazalky
  • 3 lžíce bazalkového pesta
  • 200 g balkánského sýra, nakrájeného na menší kostky

Mouku, droždí, sůl, 3 lžíce oleje a 300 ml teplé vody dejte do pekárny na program příprava těsta. Pokud nemáte pekárnu, těsto vypracujte ručně a na teplém místě nechte hodinu vykynout.

Troubu rozehřejte na 230 °C. Plech vyložte pečícím papírem. Vložte do něj těsto a vytvořte z něj placku o tloušťce asi 0,5 cm. Nechte těsto ještě 20 minut kynout.

V malé misce smíchejte 3 lžíce vody a lžíci oleje. Po uplynutí 20 minut potřete těsto směsí oleje a vody a focacciu pečte 20 minut na střední mřížce.

Mezitím rozčtvrťte rajčátka, dejte je do cedníku a posypte solí. Nechte je takto 10 minut stranou, aby přebytečná voda odkapala.

Když jsou rajčátka připravená, vložte je do misky spolu s bazalkou, balkánským sýrem a pestem, přelijte olejem a dobře promíchejte. Upečenou foccaciu pokryjte směsí rajčat s pestem a ihned podávejte.

About Author


Radka