
Svěží a pikantní, skvělý k lívancům i k masu.
Na 2 sklenice po cca 250ml
- 500g očištěné rebarbory, nakrájené na 2cm kousky
- 6 červených chilli papriček, zbavených semínek a nakrájených nahrubo
- 500g krupicového cukru
- citrusový pektin, dávkujte podle údajů na obalu
- šťáva z 1 pomeranče
- 30g zázvoru, oloupaného a nastrouhaného najemno
Rebarboru a chilli papričky promíchejte v míse s cukrem a pektinem. Nechte stát při pokojové teplotě, během této doby několikrát promíchejte.
Vyklopte do hrnce, přidejte šťávu z pomeranče a zázvor. Za stálého míchání prohřívejte do rozpuštění cukru. Lehce rozmixujte. Zvolna přiveďte k varu a vařte, až směs dosáhne teploty želírování (105°C). Tuhnutí džemu vyzkoušejte na vychlazeném talířku.
Horký džem nalijte do skleniček a dobře uzavřete.