Červená řepa po burgundsku

Po burgundsku nemusíte připravovat jen hovězí! Chutnat bude nejen veganům, vegetariánům a milovníkům řepy, ale i těm, kteří řepu obvykle moc nemusejí.

pro 6 osob

  • olivový olej
  • 2 cibule, nakrájené na klínky
  • 4 stroužky česneku, drcené
  • 8 malých červených řep, oloupaných a nakrájených na čtvrtky
  • 4 střední mrkve, nakrájené příčně na špalíky
  • 4 snítky čerstvého tymiánu
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 400 g rajského protlaku
  • 300ml suchého červeného vína
  • cca 500ml zeleninového vývaru, postupně doléváme
  • 4 bobkové listy
  • 400 g malých bílých žampionů 
  • 6 šalotek

Na středním plameni rozpalte v hrnci olej a opečte na něm cibuli dosklovita. Pak přidejte česnek, opečte jej a přidejte řepu, mrkev a tymián. Osolte a opepřete a za občasného míchání opékejte dalších 10 minut. Vmíchejte rajský protlak, zalijte vše červeným vínem a částí zeleninového vývaru, přidejte bobkové listy a vařte na mírném plameni cca 40 minut, dokud nebude řepa měkká. Vývar podle potřeby dolévejte.

Mezitím v pánvi rozpalte olej, ztlumte plamen a orestujte na něm celé žampiony a šalotky doměkka a dozlatova; trvá to asi 10 minut. Osolte a opepřete
a odložte stranou.

Po cca 40 minutách ochutnejte omáčku, osolte ji a opepřete, a případně zahustěte. Do hrnce přidejte orestované žampiony se šalotkami a nechte ještě asi 10 minut provařit. Podávejte s čerstvým pečivem.

About Author


Radka