
Jemná polenta se s voňavým ragú báječně doplňuje.
pro 4 osoby
- olivový olej
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 2 cibule, nakrájené nadrobno
- 2 lžíce másla
- 4 snítky čerstvého tymiánu
- 500 g hlívy ústřičné, nakrájené na proužky
- sůl a čerstvě mletý pepř
- svazek čerstvého estragonu, nasekaný
- 200 ml suchého bílého vína
- svazek čerstvé hladkolisté petrželky, nasekaný
- citronová šťáva podle chuti
KRÉMOVÁ POLENTA
- 600ml zeleninového vývaru
- 2 bobkové listy
- 200ml plnotučného mléka
- 160 g instantní polenty
- 2 lžíce másla
- 30g strouhaného parmazánu
- 2 lžíce lanýžového (olivového) oleje
Nejprve připravte hlívové ragú. Na mírném plameni rozpalte v pánvi olej a opečte na něm česnek a cibuli dosklovita. Pak přidejte máslo a tymián a nakonec hlívu. Osolte, opepřete a opékejte asi 15 minut. Když se z hlívy odpaří všechna voda a začne zlátnout, přidejte estragon. Vše zalijte vínem a nechte směs na mírném plameni 15 minut probublávat. Potom stáhněte z plotny, vmíchejte nasekanou petrželku a dochuťte troškou citronové šťávy.
Mezitím uvařte polentu. V menším hrnci přiveďte k varu osolený zeleninový vývar s bobkovým listem a mlékem. Do vroucí tekutiny postupně vmíchejte instantní polentu, ztlumte plamen a za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Pokud je polenta příliš hustá, můžete ji ještě zředit trochou vody. Na závěr stáhněte z plotny, vmíchejte máslo, parmazán a lanýžový či olivový olej.
Ihned podávejte – na talíře rozdělte polentu, na ni navršte houbové ragú a vše doplňte kopečkem zakysané smetany a nasekanou petrželkou.