Hlívové ragú s krémovou polentou

Jemná polenta se s voňavým ragú báječně doplňuje.

pro 4 osoby

  • olivový olej
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 2 cibule, nakrájené nadrobno
  • 2 lžíce másla
  • 4 snítky čerstvého tymiánu
  • 500 g hlívy ústřičné, nakrájené na proužky
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • svazek čerstvého estragonu, nasekaný
  • 200 ml suchého bílého vína
  • svazek čerstvé hladkolisté petrželky, nasekaný
  • citronová šťáva podle chuti

KRÉMOVÁ POLENTA

  • 600ml zeleninového vývaru
  • 2 bobkové listy
  • 200ml plnotučného mléka
  • 160 g instantní polenty
  • 2 lžíce másla
  • 30g strouhaného parmazánu
  • 2 lžíce lanýžového (olivového) oleje

Nejprve připravte hlívové ragú. Na mírném plameni rozpalte v pánvi olej a opečte na něm česnek a cibuli dosklovita. Pak přidejte máslo a tymián a nakonec hlívu. Osolte, opepřete a opékejte asi 15 minut. Když se z hlívy odpaří všechna voda a začne zlátnout, přidejte estragon. Vše zalijte vínem a nechte směs na mírném plameni 15 minut probublávat. Potom stáhněte z plotny, vmíchejte nasekanou petrželku a dochuťte troškou citronové šťávy.

Mezitím uvařte polentu. V menším hrnci přiveďte k varu osolený zeleninový vývar s bobkovým listem a mlékem. Do vroucí tekutiny postupně vmíchejte instantní polentu, ztlumte plamen a za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Pokud je polenta příliš hustá, můžete ji ještě zředit trochou vody. Na závěr stáhněte z plotny, vmíchejte máslo, parmazán a lanýžový či olivový olej.

Ihned podávejte – na talíře rozdělte polentu, na ni navršte houbové ragú a vše doplňte kopečkem zakysané smetany a nasekanou petrželkou.

About Author


Radka