
Troška cukru ve vývaru podtrhne chuť vařené zeleniny.
pro 4 osoby
- 300 ml kuřecího vývaru
- 300 ml bílého suchého vína
- 2 řapíky celeru, očištěné a překrojené
- 1 větší mrkev, oloupaná a nakrájená nahrubo
- 1 cibule, oloupaná a rozpůlená
- 2 bobkové listy
- 4 kuřecí prsa bez kostí a kůže
- 1 sklenice zavařeného chřestu
- 250 g nakrájeného čínského zelí
- 250 g nakrájeného červeného zelí
- sůl + 1 kostka cukru
ZÁLIVKA
- šťáva z jedno citronu a jednoho pomeranče
- 5 lžic olivového oleje + sůl
- 1 lžíce javorového sirupu
- 2 lžíce sezamových semínek, opražených
Prvních šest ingrediencí dejte do hrnce a přiveďte k varu. Po 10 minutách vložte kuřecí prsa, počkejte, až začne tekutina opět vřít, a pak stáhněte plamen na minimum. Přikryjte poklicí a velmi zvolna 10 minut vařte. Stáhněte z ohně a nechte ještě 10 minut stát. Mezitím prošlehejte všechny suroviny na zálivku.
Maso vyjměte a uchovejte teplé. Zeleninu vyberte sítkem a vyhoďte. Do vývaru přidejte kostku cukru, případně trochu vody a sůl, a přiveďte k varu. Vložte čínské zelí, povařte, vyjměte a krátce zchlaďte. Stejně tak zopakujte s červeným zelím. Zelí, chřest a pokrájené kuře podávejte společně s vařenými brambory; vše přelijte zálivkou.