Dýňový cheesecake s karamelovou krustou a ořechy

Stačí lžičkou rozbít karamelovou krustičku a pustit se do krémové oranžové slasti pod ní.

  • 150 g medových perníčků
  • 50 g vlašských ořechů
  • 50 g másla + na vymazání

NA NÁPLŇ

  • 300 g dýňového pyré
  • 425 g čerstvého pomazánkového másla
  • 4 lžíce medu
  • 1 lžička vanilkového aroma
  • 1 lžička perníkového koření
  • 35 g kukuřičného škrobu
  • 3 celá vejce

NA DOKONČENÍ

  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 30 g vlašských ořechů, nasekaných nahrubo

Dýni oloupejte, nakrájejte na menší kousky, lehce posypte třtinovým cukrem (lze zcela vynechat, ale dodá to pyré příjemně karamelovou chuť) a pečte v troubě rozehřáté na 180°C doměkka. Potom rozmixujte dohladka.

Formu o průměru 18–20 cm vyložte pečicím papírem. Perníčky a ořechy nasekejte nebo rozmixujte najemno a promíchejte. Máslo rozpusťte a nalijte na směs perníčků a ořechů. Prsty vypracujte drobenku a vtlačte ji na dno dortové formy. Pečte při 180°C 10 minut a pak nechte mírně zchladnout.

Teplotu v troubě ztlumte na 120°C a na její dno vložte pekáček s vodou. Dýňové pyré prošlehejte s pomazánkovým máslem, medem, vanilkou, kořením a škrobem. Nakonec po jednom zašlehejte vejce. Připravenou náplň nalijte na předpečený korpus a vložte do trouby. Pečte hodinu, nebo až jsou okraje pevné a střed stále ještě lehce třaslavý. Nechte zcela vychladnout a poté dejte cheesecake minimálně na 2 hodiny do chladničky.

Na pánvi rozpustěte cukr až zkaramelizuje. Vychlazený cheesecake rovnoměrně polijte karamelem a posypte ořechy.

About Author


Radka