
Skvělá snídaně či pohoštění pro nečekané hosty
- 1 lžíce octa
- 4 vejce
- 300 g listů špenátu
- máslo na potření
- 2 housky, podélně rozpůlené
- 150 g uzeného lososa
- sůl, čerstvě mletý pepř
NA HOLANDSKOU OMÁČKU
- 2 žloutky
- 150 g rozpuštěného másla
- šťáva z půlky citronu
- sůl, čerstvě mletý pepř
Začněte holandskou omáčkou. Ve vodní lázni prošlehejte 2 žloutky se 2 lžícemi horké vody. Postupně přilévejte a zašlehávejte máslo a citronovou šťávu. Ochuťte solí a pepřem. Dejte stranou.
V menším hrnci přiveďte k mírnému varu vodu s octem. Rozklepněte do něj vejce, povařte a opatrně vyjměte, zopakujte s ostatními vejci.
Špenát opečte na másle či oleji v pánvi, aby zavadl. Slijte případnou tekutinu, osolte, opepřete.
Řezy pečiva potřete máslem, rozdělte na ně losos a špenát, usaďte do nich vejce a omáčku. Vložte na 1-2 minuty pod gril. Podávejte.