Bramborovo-pórkový krém s bylinkovými krutony

Je to bramboračka? Nebo pórkovka? Něco přesně mezi tím! Základ a hutnost téhle polévky tvoří brambory, pórek jí zase dodává neopakovatelně jemnou chuť.

pro 4 osoby

  • 100 g másla
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 pórky, nakrájené na plátky
  • 3 stroužky česneku, prolisované
  • 500 g brambor, oloupaných a nakrájených na kostky
  • 1 litr kuřecího vývaru
  • lžička mletého chilli
  • lžička bílého pepře
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • sůl a čerstvý mletý pepř
  • nastrouhaný parmezán

NA KRUTONY

  • pečivo nakrájené na malé kostky
  • olivový olej
  • lístky čerstvého tymiánu

Pečivo opečte v pánvi na olivovém oleji dozlatova. Přidejte lístky tymiánu.

V hrnci rozehřejte máslo, přidejte cibuli a pórek. Opékejte doměkka. Přidejte česnek, brambory, chilli, bílý pepř a sůl. Zalijte vývarem a vařte asi 30 minut.

Rozmixujte dohladka, přilijte smetanu. Promíchejte. Podle chuti dosolte a dochuťte čerstvě mletým pepřem.

Podávejte s krutony a nastrouhaným parmezánem.

About Author


Radka