
Je to bramboračka? Nebo pórkovka? Něco přesně mezi tím! Základ a hutnost téhle polévky tvoří brambory, pórek jí zase dodává neopakovatelně jemnou chuť.
pro 4 osoby
- 100 g másla
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 2 pórky, nakrájené na plátky
- 3 stroužky česneku, prolisované
- 500 g brambor, oloupaných a nakrájených na kostky
- 1 litr kuřecího vývaru
- lžička mletého chilli
- lžička bílého pepře
- 150 ml smetany ke šlehání
- sůl a čerstvý mletý pepř
- nastrouhaný parmezán
NA KRUTONY
- pečivo nakrájené na malé kostky
- olivový olej
- lístky čerstvého tymiánu
Pečivo opečte v pánvi na olivovém oleji dozlatova. Přidejte lístky tymiánu.
V hrnci rozehřejte máslo, přidejte cibuli a pórek. Opékejte doměkka. Přidejte česnek, brambory, chilli, bílý pepř a sůl. Zalijte vývarem a vařte asi 30 minut.
Rozmixujte dohladka, přilijte smetanu. Promíchejte. Podle chuti dosolte a dochuťte čerstvě mletým pepřem.
Podávejte s krutony a nastrouhaným parmezánem.