
Báječně se hodí jako pomazánka nebo dip k jehněčímu masu či mořské rybě.
- 2 lilky
- 1 menší sklenice sterilované červené kapie
- 1 malá červená cibule, nadrobno nakrájená
- 2 stroužky česneku, drcené
- panenský olivový olej
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 lžíce husté zakysané smetany
Troubu předehřejte na 190 °C. Lilky zbavte konců a podélně je rozpulte. Slupku nakrojte šikmými zářezy tak, aby vznikla mřížka. Hojně pokapejte olejem, položte na plech řeznou stranou nahoru a pečte do změknutí (trvá to až 45 minut, podle velikosti). Pak nechte vychladnout.
Kapii nakrájejte nadrobno.
V pánvi rozehřejte lžíci oleje a na něm doměkka opečte cibuli. Na poslední minutku přidejte česnek. Nechte vychladnout.
Lilky rozmixujte i se slupkou. Vmíchejte kapii, cibuli s česnekem, osolte, opepřete a přidejte zakysanou smetanu. Promíchejte a podávejte s opečenou bagetou.