
Jednoduché a efektní jídlo
pro 4 osoby
- 450 g libového vepřového masa, mletého
- 1 cibule, jemně nasekaná
- 1 žloutek
- 3 snítky kopru, jemně nasekané
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 200 ml smetany ke šlehání
- 3–4 lžíce zakysané smetany
- 1 lžíce dijonské hořčice
- sůl a pepř na dochucení
V míse důkladně promíchejte mleté vepřové maso, cibuli, žloutek a polovinu kopru; podle potřeby osolte a opepřete. Trochu si namočte ruce a ze směsi vytvarujte kuličky zhruba o velikosti vlašského ořechu a skládejte je na plech. Pečte v předehřáté troubě na 200 °C cca 25 minut.
Máslo rozehřejte v rendlíku, zaprašte moukou. Míchejte asi minutu, až jíška zpění a zbělá. Zalijte ji smetanou, prošlehejte a povařte. Přidejte hořčici, zakysanou smetanu a kopr, prohřejte.