
Křenová omáčka s knedlíkem je totální česká klasika – vyzkoušela jsem ji pro změnu naservírovat k těstovinám a celé jídlo rozveselit hráškem.
pro 4 osoby
- 100 g másla + na případné opečení masa
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 1–2 lžíce hladké mouky
- 300 ml hovězího nebo uzeného vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 200 g najemno nastrouhaného křenu nebo podle chuti
- 150 g mraženého hrášku
- 400 g krátkých těstovin
Na 80 g másla opečte cibuli dosklovita. Zasypte moukou, osmahněte a zalijte vývarem. Povařte asi 15–20 minut, potom, pokud chcete, můžete rozmixovat, aby měla omáčka hladkou konzistenci. Vlijte smetanu, nechte mírně provařit, odstavte, ochuťte solí a pepřem, přidejte čerstvě nastrouhaný křen podle chuti. Chcete-li mít omáčku řidší, rozřeďte ji ještě vývarem.
Na zbytku másla prohřejte hrášek. Těstoviny uvařte ve slané vodě podle návodu na obalu, aby byly al dente, a podávejte je s částí omáčky a hráškem.