Křenová omáčka s hráškem a těstovinami

Křenová omáčka s knedlíkem je totální česká klasika – vyzkoušela jsem ji pro změnu naservírovat k těstovinám a celé jídlo rozveselit hráškem.

pro 4 osoby

  • 100 g másla + na případné opečení masa
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 1–2 lžíce hladké mouky
  • 300 ml hovězího nebo uzeného vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 200 g najemno nastrouhaného křenu nebo podle chuti
  • 150 g mraženého hrášku
  • 400 g krátkých těstovin

Na 80 g másla opečte cibuli dosklovita. Zasypte moukou, osmahněte a zalijte vývarem. Povařte asi 15–20 minut, potom, pokud chcete, můžete rozmixovat, aby měla omáčka hladkou konzistenci. Vlijte smetanu, nechte mírně provařit, odstavte, ochuťte solí a pepřem, přidejte čerstvě nastrouhaný křen podle chuti. Chcete-li mít omáčku řidší, rozřeďte ji ještě vývarem.

Na zbytku másla prohřejte hrášek. Těstoviny uvařte ve slané vodě podle návodu na obalu, aby byly al dente, a podávejte je s částí omáčky a hráškem.

About Author


Radka