
Tradiční česká kuchyně je zpět na výsluní.
pro 4 osoby
- 600 g hovězí loupané plece
- 1 cibule, 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru
- sůl
- 60 g másla
- 80 g hladké mouky
- 200 ml mléka
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1–2 lžičky octa, lžička cukru
- svazek kopru
- kynutý nebo houskový knedlík
V hrnci přiveďte k varu litr vody s pokrájenou zeleninou a vložte maso. Osolte a vařte přiklopené doměkka asi 1 hodinu. Maso musí být potopené, proto občas přilévejte vodu. Měkké maso vyjměte a uchovejte horké. Vývar přeceďte, zeleninu vyhoďte a odměřte 500 ml. V hrnci na másle zpěňte mouku, až zesvětlá, tuto jíšku zalijte studeným mlékem a dobře rozšlehejte. Přilijte vývar a vařte asi 10 minut. Přidejte smetanu, cukr, osolte, podle chuti mírně přikyselte a ještě asi 2 minuty vařte. Je-li omáčka příliš hustá, zřeďte ji vývarem. Opláchnutý kopr otrhejte od tuhých stonků a nakrájejte najemno. Vmíchejte do omáčky a vypněte. Plátky masa s knedlíkem na talíři přelijte omáčkou a podávejte.