Hovězí s koprovou omáčkou

Tradiční česká kuchyně je zpět na výsluní.

pro 4 osoby

  • 600 g hovězí loupané plece
  • 1 cibule, 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru
  • sůl
  • 60 g másla
  • 80 g hladké mouky
  • 200 ml mléka
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1–2 lžičky octa, lžička cukru
  • svazek kopru
  • kynutý nebo houskový knedlík

V hrnci přiveďte k varu litr vody s pokrájenou zeleninou a vložte maso. Osolte a vařte přiklopené doměkka asi 1 hodinu. Maso musí být potopené, proto občas přilévejte vodu. Měkké maso vyjměte a uchovejte horké. Vývar přeceďte, zeleninu vyhoďte a odměřte 500 ml. V hrnci na másle zpěňte mouku, až zesvětlá, tuto jíšku zalijte studeným mlékem a dobře rozšlehejte. Přilijte vývar a vařte asi 10 minut. Přidejte smetanu, cukr, osolte, podle chuti mírně přikyselte a ještě asi 2 minuty vařte. Je-li omáčka příliš hustá, zřeďte ji vývarem. Opláchnutý kopr otrhejte od tuhých stonků a nakrájejte najemno. Vmíchejte do omáčky a vypněte. Plátky masa s knedlíkem na talíři přelijte omáčkou a podávejte.

About Author


Radka