Zapečený mangold se slaninou

I vydatná snídaně do postele

pro 4 – 6 osob

  • 1 kg mangoldu
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 150 g anglické nebo sušené slaniny, nakrájené na kostičky
  • 4 lžíce másla a 4 lžíce hladké mouky
  • 500 ml mléka
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • 200 g strouhaného parmazánu

Troubu předehřejte na 220 °C. Ve větším hrnci přiveďte k varu 2 litry vody, osolte a ponořte do ní mangold, vařte 7 minut, slijte a ihned prolijte studenou vodou. Nechte okapat a poté vymačkejte z mangoldu vodu. Slaninu opražte dokřupava.

V menším hrnci rozpusťte máslo, zasypte moukou a míchejte 2 minuty, až jíška zpění a zbělá. Postupně přilévejte mléko a míchejte (tak se vám neudělají žmolky). Osolte, opepřete a přidejte špetku muškátového oříšku. Vařte zhruba 10 minut, dokud bešamel nezhoustne, průběžně míchejte!

Mangold nasekejte nahrubo. Polovinu ho vložte do zapékací misky, přelijte polovinou bešamelu a zasypte polovinou sýra. Postup zopakujte a nakonec přisypte slaninu a lehce ji vmíchejte. Dejte péct na 10–15 minut.

Podávejte s pečivem.

About Author


Radka