
Tohle děti milují!
- 500 g dýně hokkaido (nebo máslové, oloupané), nakrájené na menší kostky
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 lžíce olivového oleje
- 500 g krátkých těstovin (rigatoni, penne)
- 2 stroužky česneku, nadrobno
- 380 ml mléka
- 4 lžíce mascarpone
- 150 g čedaru, nastrouhaného nahrubo
- 100 g parmazánu, nastrouhaného
- 1 lžíce odrhnutých lístků rozmarýnu, nasekaných najemno
- máslo na vymazání formy
Rozehřejte troubu na 180°C. Kostky dýně osolte, opepřete a pokapejte olejem a dejte na plech péci, dokud dýně zcela nezměkne, trvá to asi 30 minut. Zatímco se peče dýně, uvařte těstoviny na skus a dejte stranou.
Upečenou dýni vyjměte a vložte do mixéru spolu s česnekem, mlékem a mascarpone a rozmixujte. Pokud je směs příliš hustá, zřeďte ještě mlékem. Vlijte do mísy a smíchejte s nastrouhaným čedarem, polovinou parmazánu a nasekaným rozmarýnem.
Zapékací nádobu vymažte máslem a vsypte do ní těstoviny. Těstoviny zalijte dýňovo-sýrovou směsí. Posypte zbylým parmazánem. Dejte zapéct asi 25 minut, dokud omáčka nebublá a vršek není zlatý.