Dýňové pyré

Kaše z pečené dýně je jednoduše skvělá. Určitě neopomeňte lístky šalvěje, dodají pyré úžasný chuťový rozměr.

pro 4 osoby

  • 1 kg dýně, nakrájené na kostky
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 10 lístků šalvěje
  • olivový olej na pokapání dýně
  • 2 brambory, oloupané
  • 125 ml smetany ke šlehání 
  • sůl a čerstvě mletý zelený pepř

Troubu předehřejte na 180 °C. Dýni rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Pokapejte olivovým olejem, posypte cukrem a lístky šalvěje. Zakryjte alobalem a pečte 20 minut. Pak sejměte alobal, vraťte do trouby a pečte dalších asi 20 minut (záleží na velikosti). Dýně by měla na okrajích začít zlátnout.

Mezitím dejte do osolené vody vařit brambory.

Z upečené dýně odstraňte listy šalvěje a dýni rozmixujte s bramborami a smetanou na hladké pyré. Osolte, opepřete a podávejte např. s pečeným lososem (osolíme, opepříme a upečeme, v jednoduchosti je krása..)

About Author


Radka