
Kaše z pečené dýně je jednoduše skvělá. Určitě neopomeňte lístky šalvěje, dodají pyré úžasný chuťový rozměr.
pro 4 osoby
- 1 kg dýně, nakrájené na kostky
- 1 lžíce krupicového cukru
- 10 lístků šalvěje
- olivový olej na pokapání dýně
- 2 brambory, oloupané
- 125 ml smetany ke šlehání
- sůl a čerstvě mletý zelený pepř
Troubu předehřejte na 180 °C. Dýni rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Pokapejte olivovým olejem, posypte cukrem a lístky šalvěje. Zakryjte alobalem a pečte 20 minut. Pak sejměte alobal, vraťte do trouby a pečte dalších asi 20 minut (záleží na velikosti). Dýně by měla na okrajích začít zlátnout.
Mezitím dejte do osolené vody vařit brambory.
Z upečené dýně odstraňte listy šalvěje a dýni rozmixujte s bramborami a smetanou na hladké pyré. Osolte, opepřete a podávejte např. s pečeným lososem (osolíme, opepříme a upečeme, v jednoduchosti je krása..)