Sváteční plněná vajíčka

Vajíčka uvaříme natvrdo. V průběhu několikrát promícháme, aby nám žloutek zůstal uprostřed. Vychlazená oloupeme a podélně rozkrojíme. Vyjmeme žloutky a společně s dalšími ingrediencemi rozmixujeme na jemnou směs s dalšími přísadami, kterou naplníme připravené půlky vajec. Nakonec ozdobíme a necháme v lednici ztuhnout. Co do směsi? Je to na vás, co lednice a spíž dá… […]

Zapečený chřest s parmskou šunkou

Jemný chřest zabalený v parmské šunce, rozpečený sýr a smetana s vínem – to je přímo chuťová symfonie. pro 4 osoby 800 g zeleného čerstvého chřestu šťáva z 1 citronu 1 lžička krupicového cukru 1 lžička másla + trocha na vymazání formy 4 velké plátky sušené šunky nebo 8 menších plátků 150 g ementálu, nastrouhaného […]

Sýrové krůtí miniřízečky

pro 4 – 6 osob 500 g krůtích prsou, nakrájených na menší kousky 2–3 lžičky chilli pasty harissa 3 stroužky česneku, 1 drcený, 2 jemně nasekané sůl 3 lžíce strouhaného parmazánu 80 g toustového chleba, rozmixovaného na čerstvou strouhanku olej na smažení Krůtí kousky promíchejte s harissou, drceným česnekem a osolte. Nechte alespoň hodinu, ale […]

Ragú s hovězími kuličkami

6 osob 80 g toustového chleba 100 ml mléka 1 kg mletého hovězího masa 1 velké vejce, prošlehané 8 snítek tymiánu sůl, pepř olivový olej 1 velká cibule, nakrájená nadrobno 2 mrkve, na silná kolečka 1 pórek, na silná kolečka 4 stroužky česneku, nakrájené nadrobno 700 g passaty (rajčatové pyré) 80 ml balzamikového octa 1 […]

Mac&cheese

Světově proslulý mac&cheese se připravuje z krátkých makaronových kolínek a k jeho tradiční přípravě je zapotřebí notná dávka čedaru, která se nám odvděčí lahodnou chutí. Těstoviny spolu s jemným bešamelem je třeba dozlatova zapéct.  6 – 8 porcí 400 g krátkých makaronů (kratší dutá nebo dvojitá kolínka) voda a sůl na uvaření BEŠAMEL 40 g másla 30 […]

Dušené vepřové maso s bramborami na šalvěji

pro 6 osob 1 kg vepřové krkovice, nakrájené na kostky sůl, pepř olivový olej 1 velká cibule, nakrájená na tenká kolečka 150 ml suchého bílého vína 500 ml drůbežího či zeleninového vývaru 1 palička česneku svazek šalvěje, lístky otrhané 1 kg brambor špetka mleté pálivé papriky Kostky krkovičky osolte a opepřete. V kastrolu na olivovém […]

Guláš z hlívy

Hlíva ústřičná obsahuje betaglukany a další prospěšné látky, bílkoviny, vitaminy sk. B, D, C, K, minerály (měď, železo, jód, selen a zinek). Vláknina pomáhá odvádět z těla škodliviny a cholesterol. Hlíva také zlepšuje obranyschopnost organismu a pomáhá předcházet některým druhům rakoviny. 2 lžíce rostlinného oleje 400 g cibule, nakrájené nadrobno 2 lžíce mleté sladké papriky […]

Kotlík s fazolemi a uzeným masem

Tenhle recept je inspirovaný potée, francouzským ekvivalentem německého eintopfu. 500 g suchých drobných bílých fazolí 750 g uzeného vařeného masa 1 cibule + hřebíček 7 kuliček černého pepře 1 řapík celeru pár snítek tymiánu a petrželky 2 bobkové listy 400 g mrkve 1 pórek 1 kg oloupaných a nakrájených brambor 1 menší hlávka kapusty nebo […]

Cuketová pomazánka

Ideální pohoštění na piknik i na večírek. Cuketová pomazánka je nejen nápaditá, ale hlavně děsně dobrá a zdravá. Udělejte si ji klidně i jako svačinu do práce. 1 středně velká nebo 3 malé cukety 3 lžíce panenského olivového oleje 4–5 stroužků česneku, nakrájených nadrobno 2 drcené chilli papričky mořská sůl 2 lžíce parmazánu, strouhaného 2 […]

Čokoládový dort s pěnou

Ďábelsky čokoládový! NA TĚSTO 3 vejce 150 g krupicového cukru 200 g horkého rozpuštěného másla + na vymazání 200 ml mléka 300 g hladké mouky 1 lžička jedlé sody nastrouhaná kůra a šťáva z 1 citronu špetka soli 250 g 70% tmavé čokolády, rozpuštěné ve vodní lázni 25 g kakaa holandského typu + na poprášení […]