Doba, kdy byl u vaření jídla nejdůležitější co nejkratší čas přípravy, je na ústupu. Lidé se čím dál více zajímají o kvalitu i výživovou hodnotu připraveného pokrmu a nechtějí se šidit. A tak výrobci kuchyňských pomocníků neustále přicházejí s novými a novými nápady, jak uspokojit své zákazníky. Jedním z těchto produktů moderní doby je i pomalý hrnec. K čemu je dobrý, jaké jsou jeho výhody a co v něm můžete připravit?
Zjednodušeně řečeno, pomalý hrnec vám umožňuje připravit pokrmy takzvaně „v jednom hrnci“ – všechny přísady do něj vložíte, nastavíte teplotu, čas a můžete se věnovat něčemu jinému. Odpadá tím nepohodlné stání u plotny i nutnost použití vícero nádobí k přípravě jídla.
Hrnec na pomalé vaření se skládá z hrnce s ovládacím panelem, vnější vyjímatelné nádoby (tu lze zpravidla použít i pro vaření na varné desce či plynu) a poklice. Velká část elektrických hrnců s pomalým vařením disponuje funkcí časovače, kdy se po doběhnutí stanoveného času přístroj sám vypne. Některé hrnce mají navíc i funkce udržení teploty, automatického vypnutí či oddáleného startu.
Jak se lidově říká: „v jednoduchosti je krása“. A jednoduchostí přípravy pokrmů právě tenhle pomocník vyniká. Ingredience totiž stačí nakrájet, umístit do hrnce, promíchat je, přiklopit poklicí a zapnout. Dál už se o pomalý hrnec nemusíte starat. Jídlo se totiž vaří tak pomalu, že se nemůže připálit. Tekutina se neodpařuje, takže není nutné přilévat vodu, ani pokrm míchat. Hotové jídlo navíc zůstane v hrnci na pomalé vaření dlouho teplé.