
Jemný chřest zabalený v parmské šunce, rozpečený sýr a smetana s vínem – to je přímo chuťová symfonie.
pro 4 osoby
- 800 g zeleného čerstvého chřestu
- šťáva z 1 citronu
- 1 lžička krupicového cukru
- 1 lžička másla + trocha na vymazání formy
- 4 velké plátky sušené šunky nebo 8 menších plátků
- 150 g ementálu, nastrouhaného nahrubo
- 1 vejce
- 150–200 ml smetany ke šlehání
- 50 ml bílého suchého vína
- sůl a čerstvě mletý pepř
- vařené brambory k podávání
Předehřejte troubu na 220 °C. Chřest omyjte a odřízněte podle potřeby zaschlé a zdřevnatělé konce. Škrabkou na zeleninu oloupejte spodní třetinu stonků od hlavičky směrem dolů. V hrnci uveďte k varu vodu ochucenou solí, citronovou šťávou a cukrem. Přidejte lžičku másla, vložte chřest a vařte minutu až dvě podle síly chřestu, takzvaně na skus. Měkký, ale křupavý chřest slijte a ihned ponořte do ledové vody – zachová si tak barvu a křehkost.
V misce prošlehejte sýr s vejcem, smetanou, vínem a osolte a opepřete. Zapékací misku vymažte máslem. Uvařený chřest rozdělte na 4 svazky a každý obalte uprostřed šunkou. Balíčky naskládejte do zapékací misky a přelijte sýrovo-smetanovou směsí. Vložte do trouby a zapékejte zhruba 25 minut, dokud se sýr nerozpeče, povrch nezezlátne a směs trochu nezpevní. Podávejte s vařenými bramborami.