
6 osob
- 80 g toustového chleba
- 100 ml mléka
- 1 kg mletého hovězího masa
- 1 velké vejce, prošlehané
- 8 snítek tymiánu
- sůl, pepř
- olivový olej
- 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
- 2 mrkve, na silná kolečka
- 1 pórek, na silná kolečka
- 4 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
- 700 g passaty (rajčatové pyré)
- 80 ml balzamikového octa
- 1 lžička krupicového cukru
- pár snítek petrželky
- 2 bobkové listy
- 1/2 lžičky mleté pálivé papriky
Předehřejte troubu na 180 °C. Toustový chleba zalijte mlékem a nechte vsáknout. Přidejte maso, vejce a lístky tymiánu, osolte, opepřete a důkladně propracujte. Vytvarujte kuličky. Opékejte v pánvi na olivovém oleji ze všech stran dohněda. Vyjměte a odložte.
V kastrolu na olivovém oleji opékejte cibuli, mrkev a pórek, pak přidejte česnek. Přilijte passatu, balzamikový ocet, oslaďte, vložte petrželku a bobkové listy. Osolte, opepřete, dochuťte paprikou a na mírném ohni vařte cca 1O minut.
Do omáčky vložte masové kuličky a vařte mírně dalších 15 minut, aby se omáčka zredukovala. Podávejte s těstovinami, rýží nebo se šťouchanými bramborami.