Obrácený drobenkový koláč s mandarinkami

Zářivý dezert. Zahřeje i osvěží.

  • 430 g krupicového cukru
  • 10 mandarinek
  • 110 g másla, změklého + na vymazání formy
  • 2 vejce
  • 240 g ricotty
  • 180 g hladké mouky + 1/4 lžičky soli

NA DROBENKU

  • 70 g hrubé mouky + 1 lžička kypřícího prášku
  • 70 g krupicového cukru + 55 g másla

Na sirup přiveďte v rendlíku k varu 250 g cukru s 250 ml vody. Mandarinky umyjte a osušte. Osm z nich nakrájejte i s kúrou na kolečka a nechte v sirupu vařit 1 hodinu na mírném ohni.

Mezitím se pusťte do drobenky. Prsty promněte najemno mouku s kypřícím práškem, cukrem a studeným máslem nakrájeným na kostičky. Odložte. Nastrouhejte kůru ze zbývajících mandarinek a z jedné vymačkejte šťávu.

V kuchyňském robotu 5 minut třete změklé máslo se zbylými 180 g krupicového cukru, následně po jednom zapracujte vejce. Přidejte ricottu, mandarinkovou kůru a šťávu. Nakonec vsypte do robotu mouku a sůl. Nechte zpracovávat, dokud se všechny přísady dokonale nepromísí. Předehřejte troubu na 170 °C.

Koláčovou formu o průměru 22 cm vymažte máslem. Na dno naskládejte vařené mandarinky. Na mandarinky rozprostřete směs z robotu a posypte drobenkou.

Pečte cca 40 minut. Vyjměte z trouby, nechte 10 minut chladnout a pak koláč vyklopte.

About Author


Radka