
Zářivý dezert. Zahřeje i osvěží.
- 430 g krupicového cukru
- 10 mandarinek
- 110 g másla, změklého + na vymazání formy
- 2 vejce
- 240 g ricotty
- 180 g hladké mouky + 1/4 lžičky soli
NA DROBENKU
- 70 g hrubé mouky + 1 lžička kypřícího prášku
- 70 g krupicového cukru + 55 g másla
Na sirup přiveďte v rendlíku k varu 250 g cukru s 250 ml vody. Mandarinky umyjte a osušte. Osm z nich nakrájejte i s kúrou na kolečka a nechte v sirupu vařit 1 hodinu na mírném ohni.
Mezitím se pusťte do drobenky. Prsty promněte najemno mouku s kypřícím práškem, cukrem a studeným máslem nakrájeným na kostičky. Odložte. Nastrouhejte kůru ze zbývajících mandarinek a z jedné vymačkejte šťávu.
V kuchyňském robotu 5 minut třete změklé máslo se zbylými 180 g krupicového cukru, následně po jednom zapracujte vejce. Přidejte ricottu, mandarinkovou kůru a šťávu. Nakonec vsypte do robotu mouku a sůl. Nechte zpracovávat, dokud se všechny přísady dokonale nepromísí. Předehřejte troubu na 170 °C.
Koláčovou formu o průměru 22 cm vymažte máslem. Na dno naskládejte vařené mandarinky. Na mandarinky rozprostřete směs z robotu a posypte drobenkou.
Pečte cca 40 minut. Vyjměte z trouby, nechte 10 minut chladnout a pak koláč vyklopte.