Mac&cheese

Světově proslulý mac&cheese se připravuje z krátkých makaronových kolínek a k jeho tradiční přípravě je zapotřebí notná dávka čedaru, která se nám odvděčí lahodnou chutí. Těstoviny spolu s jemným bešamelem je třeba dozlatova zapéct. 

6 – 8 porcí

  • 400 g krátkých makaronů (kratší dutá nebo dvojitá kolínka)
  • voda a sůl na uvaření

BEŠAMEL

  • 40 g másla
  • 30 g hladké mouky
  • 400 ml plnotučného mléka
  • 2 bobkové listy
  • stroužek česneku
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl
  • 200 g vyzrálého čedaru do bešamelu
  • 200 g vyzrálého čedaru na zapečení

Z másla a mouky uděláme světlou jíškou, zalijeme mlékem a vymícháme metlou dohladka, ochutíme muškátovým oříškem, vložíme rozmáčknutý stroužek česneku a bobkové listy. Za stálého míchání zvolna provaříme. Vyjmeme bobkové listy, stroužek česneku a smícháme s 200 g nastrouhaného čedaru a vařenými makarony.

Vložíme do máslem vymazané zapékací misky, posypeme druhou částí čedaru a gratinujeme (zapékáme svrchu) ve vyhřáté troubě na 210 °C dozlatova.

About Author


Radka