
Světově proslulý mac&cheese se připravuje z krátkých makaronových kolínek a k jeho tradiční přípravě je zapotřebí notná dávka čedaru, která se nám odvděčí lahodnou chutí. Těstoviny spolu s jemným bešamelem je třeba dozlatova zapéct.
6 – 8 porcí
- 400 g krátkých makaronů (kratší dutá nebo dvojitá kolínka)
- voda a sůl na uvaření
BEŠAMEL
- 40 g másla
- 30 g hladké mouky
- 400 ml plnotučného mléka
- 2 bobkové listy
- stroužek česneku
- špetka muškátového oříšku
- sůl
- 200 g vyzrálého čedaru do bešamelu
- 200 g vyzrálého čedaru na zapečení
Z másla a mouky uděláme světlou jíškou, zalijeme mlékem a vymícháme metlou dohladka, ochutíme muškátovým oříškem, vložíme rozmáčknutý stroužek česneku a bobkové listy. Za stálého míchání zvolna provaříme. Vyjmeme bobkové listy, stroužek česneku a smícháme s 200 g nastrouhaného čedaru a vařenými makarony.
Vložíme do máslem vymazané zapékací misky, posypeme druhou částí čedaru a gratinujeme (zapékáme svrchu) ve vyhřáté troubě na 210 °C dozlatova.