Dušené vepřové maso s bramborami na šalvěji

pro 6 osob

  • 1 kg vepřové krkovice, nakrájené na kostky
  • sůl, pepř
  • olivový olej
  • 1 velká cibule, nakrájená na tenká kolečka
  • 150 ml suchého bílého vína
  • 500 ml drůbežího či zeleninového vývaru
  • 1 palička česneku
  • svazek šalvěje, lístky otrhané
  • 1 kg brambor
  • špetka mleté pálivé papriky

Kostky krkovičky osolte a opepřete. V kastrolu na olivovém oleji opékejte cibuli 5 minut a poté ji vyjměte. Přidejte trochu oleje a nakrájené maso, opékejte cca 8 minut, až kostky zhnědnou. Vraťte cibuli, podlijte bílým vínem a 3 minuty vařte, aby se víno zredukovalo.

Zalijte vývarem, přidejte hlavičku česneku rozkrojenou příčně na poloviny a otrhané šalvějové lístky. Osolte, opepřete. Přiklopte a duste na mírném ohni cca 1 hodinu.

Oloupejte a nakrájejte brambory, přidejte do hrnce a duste dalších 30 minut.

Podávejte s čerstvou šalvějí, špetkou mleté pálivé papriky, vymačkaným dušeným česnekem, pokapané olivovým olejem.

About Author


Radka