
pro 6 osob
- 1 kg vepřové krkovice, nakrájené na kostky
- sůl, pepř
- olivový olej
- 1 velká cibule, nakrájená na tenká kolečka
- 150 ml suchého bílého vína
- 500 ml drůbežího či zeleninového vývaru
- 1 palička česneku
- svazek šalvěje, lístky otrhané
- 1 kg brambor
- špetka mleté pálivé papriky
Kostky krkovičky osolte a opepřete. V kastrolu na olivovém oleji opékejte cibuli 5 minut a poté ji vyjměte. Přidejte trochu oleje a nakrájené maso, opékejte cca 8 minut, až kostky zhnědnou. Vraťte cibuli, podlijte bílým vínem a 3 minuty vařte, aby se víno zredukovalo.
Zalijte vývarem, přidejte hlavičku česneku rozkrojenou příčně na poloviny a otrhané šalvějové lístky. Osolte, opepřete. Přiklopte a duste na mírném ohni cca 1 hodinu.
Oloupejte a nakrájejte brambory, přidejte do hrnce a duste dalších 30 minut.
Podávejte s čerstvou šalvějí, špetkou mleté pálivé papriky, vymačkaným dušeným česnekem, pokapané olivovým olejem.