
Tenhle recept je inspirovaný potée, francouzským ekvivalentem německého eintopfu.
- 500 g suchých drobných bílých fazolí
- 750 g uzeného vařeného masa
- 1 cibule + hřebíček
- 7 kuliček černého pepře
- 1 řapík celeru
- pár snítek tymiánu a petrželky
- 2 bobkové listy
- 400 g mrkve
- 1 pórek
- 1 kg oloupaných a nakrájených brambor
- 1 menší hlávka kapusty nebo kadeřávku, na širší pruhy
- kajenský pepř nebo mletá pálivá červená paprika na dochucení
- sůl
Fazole zalijte studenou vodou a nechte je 12 hodin namáčet. Potom nabobtnalé fazole propláchněte studenou vodou spolu s případnou kostí od šunky či uzeného kolena, cibulí se zapíchnutým hřebíčkem, kuličkami pepře, řapíkem celeru překrojeným napůl, tymiánem, petrželkou a bobkovými listy. Zalijte vodou a vařte cca 1 hodinu.
Přidejte nakrájenou mrkev a brambory a vařte dalších 30 minut. Na posledních 20 minut přidejte nakrájené uzené maso a posledních 10 minut nakrájený pórek a kapustu či kadeřávek.
Před podáváním vyjměte kost, cibuli, bobkové listy a snítky bylinek. Dochuťte kajenským pepřem nebo červenou paprikou a dosolte.