Kotlík s fazolemi a uzeným masem

Tenhle recept je inspirovaný potée, francouzským ekvivalentem německého eintopfu.

  • 500 g suchých drobných bílých fazolí
  • 750 g uzeného vařeného masa
  • 1 cibule + hřebíček
  • 7 kuliček černého pepře
  • 1 řapík celeru
  • pár snítek tymiánu a petrželky
  • 2 bobkové listy
  • 400 g mrkve
  • 1 pórek
  • 1 kg oloupaných a nakrájených brambor
  • 1 menší hlávka kapusty nebo kadeřávku, na širší pruhy
  • kajenský pepř nebo mletá pálivá červená paprika na dochucení
  • sůl

Fazole zalijte studenou vodou a nechte je 12 hodin namáčet. Potom nabobtnalé fazole propláchněte studenou vodou spolu s případnou kostí od šunky či uzeného kolena, cibulí se zapíchnutým hřebíčkem, kuličkami pepře, řapíkem celeru překrojeným napůl, tymiánem, petrželkou a bobkovými listy. Zalijte vodou a vařte cca 1 hodinu.

Přidejte nakrájenou mrkev a brambory a vařte dalších 30 minut. Na posledních 20 minut přidejte nakrájené uzené maso a posledních 10 minut nakrájený pórek a kapustu či kadeřávek.

Před podáváním vyjměte kost, cibuli, bobkové listy a snítky bylinek. Dochuťte kajenským pepřem nebo červenou paprikou a dosolte.

About Author


Radka