
Hlíva ústřičná obsahuje betaglukany a další prospěšné látky, bílkoviny, vitaminy sk. B, D, C, K, minerály (měď, železo, jód, selen a zinek). Vláknina pomáhá odvádět z těla škodliviny a cholesterol. Hlíva také zlepšuje obranyschopnost organismu a pomáhá předcházet některým druhům rakoviny.
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 400 g cibule, nakrájené nadrobno
- 2 lžíce mleté sladké papriky
- špetka mletého kmínu
- špetka mleté pálivé papriky (nemusí být)
- 500 g hlívy ústřičné, nakrájené na větší kousky
- 1–2 stroužky česneku, podrcené
- 1 litr zeleninového vývaru
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 červené papriky, nejlépe kapie, nakrájené na proužky
- 1–2 krajíce tmavého chleba, zbavené kůrky a nadrobené
- rozemnutá majoránka podle chuti
Ve větším hrnci na oleji opečte cibuli doměkka a dosklovita, bude to trvat asi 5 minut. Přidejte všechno koření a krátce ho opečte, aby se rozvonělo – pozor, paprika má tendenci se připalovat a hořknout, tak to s opékáním nepřežeňte. Potom přisypte nakrájené houby a krátce je opečte, přihoďte česnek, zalijte vývarem nebo vodou, osolte a opepřete a promíchejte. Přiveďte k varu, zmírněte teplotu a vařte asi 30 minut, dokud nebudou houby měkké. Asi po 15 minutách vaření přidejte ještě nakrájené papriky.
Když jsou houby i papriky měkké, zahustěte omáčku rozdrobeným chlebem a nechte na mírném plameni provařit tak dlouho, dokud se chléb v omáčce dokonale nevstřebá – pokud se odvařilo příliš velké množství tekutiny, zřeďte guláš trochou vody. Nakonec přidejte majoránku podle vaší chuti, dolaďte chuť pepřem a solí a podávejte s chlebem nebo s těstovinami.