Buchty s jablky

Voní i chutnají po pravém másle. Buchty s jablky jsou nejlepší ještě teplé, obalené v cukru a třeba s horkým čajem nebo kávou.

na 30 buchet

  • 340 g polohrubé mouky
  • 160 g hladké mouky
  • 30 g droždí
  • 120 g krupicového cukru
  • 150–200 ml vlažného mléka
  • 2 vejce
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • nastrouhaná kůra z ½ citronu
  • špetka soli
  • 150 g másla, rozpuštěného a zchladlého + na pekáč
  • moučkový cukr na poprášení

NA NÁPLŇ

  • 250 g jablek, oloupaných, zbavených jádřinců, na malé kostičky
  • 1 balíček vanilkového cukru,
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžička skořice
  • 3 lžíce rozinek

Do mísy prosijte obě mouky a do středu udělejte důlek. Do něj rozdrobte droždí a přidejte lžičku cukru. Zalijte asi polovinou vlažného mléka a na teplém místě nechte vzejít kvásek.

Přidejte zbylý cukr a většinu mléka, vejce, vanilkový cukr, citronovou kůru, špetku soli a zlehka propracujte. Pak přidejte polovinu másla a vypracujte hladké nelepivé těsto (případně dolijte mléko – množství závisí na savosti mouky). Půl hodiny ho nechte na teplém místě kynout. Pak ho propracujte a nechte znovu kynout asi 15 minut. Mezitím smíchejte suroviny na náplň.

Vykynuté těsto rozdělte na 30 kousků. Každý rukou roztáhněte na placičku o trochu menší než dlaň a naplňte jablky. Dobře zabalte a těsto přimáčkněte k sobě. Jednotlivé buchty ze všech stran potřete zbylým rozpuštěným máslem a postupně je skládejte spojem dolů na do pekáče. V něm buchty nechte ještě 15 minut kynout.

Buchty pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut. Podávejte poprášené moučkovým cukrem.

About Author


Radka