
Voní i chutnají po pravém másle. Buchty s jablky jsou nejlepší ještě teplé, obalené v cukru a třeba s horkým čajem nebo kávou.
na 30 buchet
- 340 g polohrubé mouky
- 160 g hladké mouky
- 30 g droždí
- 120 g krupicového cukru
- 150–200 ml vlažného mléka
- 2 vejce
- 1 balíček vanilkového cukru
- nastrouhaná kůra z ½ citronu
- špetka soli
- 150 g másla, rozpuštěného a zchladlého + na pekáč
- moučkový cukr na poprášení
NA NÁPLŇ
- 250 g jablek, oloupaných, zbavených jádřinců, na malé kostičky
- 1 balíček vanilkového cukru,
- 3 lžíce krupicového cukru
- 1 lžička skořice
- 3 lžíce rozinek
Do mísy prosijte obě mouky a do středu udělejte důlek. Do něj rozdrobte droždí a přidejte lžičku cukru. Zalijte asi polovinou vlažného mléka a na teplém místě nechte vzejít kvásek.
Přidejte zbylý cukr a většinu mléka, vejce, vanilkový cukr, citronovou kůru, špetku soli a zlehka propracujte. Pak přidejte polovinu másla a vypracujte hladké nelepivé těsto (případně dolijte mléko – množství závisí na savosti mouky). Půl hodiny ho nechte na teplém místě kynout. Pak ho propracujte a nechte znovu kynout asi 15 minut. Mezitím smíchejte suroviny na náplň.
Vykynuté těsto rozdělte na 30 kousků. Každý rukou roztáhněte na placičku o trochu menší než dlaň a naplňte jablky. Dobře zabalte a těsto přimáčkněte k sobě. Jednotlivé buchty ze všech stran potřete zbylým rozpuštěným máslem a postupně je skládejte spojem dolů na do pekáče. V něm buchty nechte ještě 15 minut kynout.
Buchty pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut. Podávejte poprášené moučkovým cukrem.