
Původně libanonský recept, který nepůsobí moc cizokrajně, jedinou ‚exotikou‘ jsou pinie.
- 1 cibule, nasekaná najemno
- 2–3 lžíce olivového oleje
- 500 g hovězího mletého masa
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky mletého nového koření
- hrst hladkolisté petrželky, nasekané na jemno
- 450 g konzerva loupaných rajčat
- 100 ml rajčatové passaty
- 1–2 stroužky česneku podle chuti, prolisované
- 1 lžička tmavého cukru
- rýže basmati k podávání
- hrst piniových oříšků na posypání
Na troše oleje opečte doměkka cibuli, až zprůsvitní. Odstavte a nechte zchladnout. V míse smíchejte maso, sůl, pepř, skořici a nové koření. Přidejte vychladlou cibuli, petrželku a společně promíchejte do jednolité směsi. Z té uhněťte kuličky velikosti vlašského ořechu. Vymažte olejem zapékací nádobu střední velikosti nebo ji vyložte pečícím papírem a naskládejte do ní kuličky. Shora kuličky potřete silikonovou mašlovačkou namočenou v oleji. Dejte péct do trouby rozpálené na 200°C na 20 – 30 minut, až začnou hnědnout.
Zatímco se kuličky pečou, připravte si omáčku. Rozmixujte konzervovaná rajčata a passatu s česnekem, cukrem a solí. Vařte cca 30 minut do zhoustnutí. Servírujte s rýží, posypané piniovými oříšky.