Kuličky v rajčatové omáčce s piniemi

Původně libanonský recept, který nepůsobí moc cizokrajně, jedinou ‚exotikou‘ jsou pinie.

  • 1 cibule, nasekaná najemno
  • 2–3 lžíce olivového oleje
  • 500 g hovězího mletého masa
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky mletého nového koření
  • hrst hladkolisté petrželky, nasekané na jemno
  • 450 g konzerva loupaných rajčat
  • 100 ml rajčatové passaty
  • 1–2 stroužky česneku podle chuti, prolisované
  • 1 lžička tmavého cukru
  • rýže basmati k podávání
  • hrst piniových oříšků na posypání

Na troše oleje opečte doměkka cibuli, až zprůsvitní. Odstavte a nechte zchladnout. V míse smíchejte maso, sůl, pepř, skořici a nové koření. Přidejte vychladlou cibuli, petrželku a společně promíchejte do jednolité směsi. Z té uhněťte kuličky velikosti vlašského ořechu. Vymažte olejem zapékací nádobu střední velikosti nebo ji vyložte pečícím papírem a naskládejte do ní kuličky. Shora kuličky potřete silikonovou mašlovačkou namočenou v oleji. Dejte péct do trouby rozpálené na 200°C na 20 – 30 minut, až začnou hnědnout.

Zatímco se kuličky pečou, připravte si omáčku. Rozmixujte konzervovaná rajčata a passatu s česnekem, cukrem a solí. Vařte cca 30 minut do zhoustnutí. Servírujte s rýží, posypané piniovými oříšky.


About Author


Radka