
Zářivý, hřejivý a především lákavý už na pohled!
pro 6 osob
- olivový olej
- 2 červené cibule, nakrájené nadrobno
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 900 g batátů, na kostky
- 2 lžičky mleté uzené papriky
- špetka mletého chilli
- 1,5 litru zeleninového vývaru
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce javorového sirupu
- 1 lžíce hladkého burákového másla
- šťáva z 1 citronu
NA LUPÍNKY
- hrst kokosových lupínků
- 1 lžíce javorového sirupu
- 1 lžíce mleté uzené papriky
K PODÁVÁNÍ
- bílý jogurt nebo zakysaná smetana
- čerstvý tymián
- vločky chilli (nemusí být)
Na středním plameni rozpalte v hrnci olej a opečte na něm cibuli dosklovita. Přidejte česnek a nechte jej rozvonět. Pak přisypte batáty, mletou uzenou papriku a chilli, vlijte zeleninový vývar a osolte. Přiveďte k varu a vařte na středním plameni cca 20 minut, nebo až jsou batáty měkké. Pak polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Dochuťte sójovou omáčkou, javorovým sirupem, burákovým máslem a citronovou šťávou. Dosolte a opepřete podle chuti.
Mezitím připravte kokosové lupínky. Troubu předehřejte na 200/180°C. Plech vyložte pečicím papírem a smíchejte na něm kokosové lupínky s javorovým sirupem a uzenou paprikou. Rozložte na plech a pečte dozlatova. Hlídejte.
Polévku podávejte se lžící bílého jogurtu nebo zakysané smetany a ozdobenou kokosovými lupínky, čerstvými bylinkami a chcete-li, vločkami chilli.