Batátový krém s kokosovými lupínky

Zářivý, hřejivý a především lákavý už na pohled!

pro 6 osob

  • olivový olej
  • 2 červené cibule, nakrájené nadrobno
  • 2 stroužky česneku, prolisované
  • 900 g batátů, na kostky
  • 2 lžičky mleté uzené papriky
  • špetka mletého chilli
  • 1,5 litru zeleninového vývaru
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíce hladkého burákového másla
  • šťáva z 1 citronu

NA LUPÍNKY

  • hrst kokosových lupínků
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíce mleté uzené papriky

K PODÁVÁNÍ

  • bílý jogurt nebo zakysaná smetana
  • čerstvý tymián
  • vločky chilli (nemusí být)

Na středním plameni rozpalte v hrnci olej a opečte na něm cibuli dosklovita. Přidejte česnek a nechte jej rozvonět. Pak přisypte batáty, mletou uzenou papriku a chilli, vlijte zeleninový vývar a osolte. Přiveďte k varu a vařte na středním plameni cca 20 minut, nebo až jsou batáty měkké. Pak polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Dochuťte sójovou omáčkou, javorovým sirupem, burákovým máslem a citronovou šťávou. Dosolte a opepřete podle chuti.

Mezitím připravte kokosové lupínky. Troubu předehřejte na 200/180°C. Plech vyložte pečicím papírem a smíchejte na něm kokosové lupínky s javorovým sirupem a uzenou paprikou. Rozložte na plech a pečte dozlatova. Hlídejte.

Polévku podávejte se lžící bílého jogurtu nebo zakysané smetany a ozdobenou kokosovými lupínky, čerstvými bylinkami a chcete-li, vločkami chilli.

About Author


Radka