Hruškový páj s mandlemi

Křehký koláč s lahodným krémem

  • 300 g hladké mouky
  • 5 lžic krupicového cukru
  • 160 g másla, chlazeného a nasekaného
  • 3-4 zralé hrušky
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 5 lžic krupicového cukru
  • 250 g mascarpone nebo pomazánkového másla
  • 2 vejce
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 100 g plátků mandlí

V robotu promíchejte mouku, cukr a máslo na drobenku. Přidejte 3–4 lžíce ledové vody a ještě krátce promíchejte. Vyklopte a na pracovní ploše rychle zformujte kouli. Zabalené těsto dejte chladit alespoň na 1 hodinu do lednice. Předehřejte troubu na 180 °C. Čtvrtinu těsta si nechte na cop. Zbytek nahrubo nastrouhejte do formy a špičkami prstů natlačte ke dnu a okrajům. Ze zbylého těsta vytvořte cop a olemujte jím okraj formy. V předehřáté troubě pečte těsto 25 minut, pak nechte vychladnout.

Hrušky oloupejte, přepulte a zbavte jádřince. Ihned promíchejte s citronovou šťávou, aby nezhnědly. Můžete do nich shora udělat ozdobné zářezy. Pět lžic cukru, mascarpone (pomazánkové máslo), vejce a mouku rozmixujte dohladka a rozetřete na předpečený koláč. Nahoru naaranžujte hrušky a koláč posypte mandlemi a 2 lžícemi cukru. Pečte 40–45 minut.


About Author


Radka