
Křehký koláč s lahodným krémem
- 300 g hladké mouky
- 5 lžic krupicového cukru
- 160 g másla, chlazeného a nasekaného
- 3-4 zralé hrušky
- 1 lžíce citronové šťávy
- 5 lžic krupicového cukru
- 250 g mascarpone nebo pomazánkového másla
- 2 vejce
- 2 lžíce hladké mouky
- 100 g plátků mandlí
V robotu promíchejte mouku, cukr a máslo na drobenku. Přidejte 3–4 lžíce ledové vody a ještě krátce promíchejte. Vyklopte a na pracovní ploše rychle zformujte kouli. Zabalené těsto dejte chladit alespoň na 1 hodinu do lednice. Předehřejte troubu na 180 °C. Čtvrtinu těsta si nechte na cop. Zbytek nahrubo nastrouhejte do formy a špičkami prstů natlačte ke dnu a okrajům. Ze zbylého těsta vytvořte cop a olemujte jím okraj formy. V předehřáté troubě pečte těsto 25 minut, pak nechte vychladnout.
Hrušky oloupejte, přepulte a zbavte jádřince. Ihned promíchejte s citronovou šťávou, aby nezhnědly. Můžete do nich shora udělat ozdobné zářezy. Pět lžic cukru, mascarpone (pomazánkové máslo), vejce a mouku rozmixujte dohladka a rozetřete na předpečený koláč. Nahoru naaranžujte hrušky a koláč posypte mandlemi a 2 lžícemi cukru. Pečte 40–45 minut.