Celerová krémová polévka se slaninou

pro 6 osob

Lahodná krémová polévka jako z vybrané restaurace

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule, pokrájená
  • 1 celer, nakrájený na kostky
  • 2 velké brambory, pokrájené na kostky
  • 1 pórek, pouze bílá část, jemně nakrájená
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 6 tenkých plátků anglické slaniny
  • sůl, pepř a strouhaný muškátový oříšek na dochucení

Olivový olej rozehřejte v hrnci, vsypte cibuli a za občasného promíchání ji na mírném plameni opékejte asi deset minut, do lehce zlatavé barvy. Zvyšte plamen na střední, přihoďte celer, brambory, pórek a muškátový oříšek, zalijte vodou, aby bylo vše ponořeno, a uveďte do varu. Pak snižte plamen a mírně vařte asi půl hodiny.

Rozmixujte na pyré. Vraťte do hrnce, vmíchejte smetanu, lehce osolte a opepřete.

Slaninu nakrájejte na proužky a opečte na pánvičce. Polévku prohřejte, je-li třeba, rozdělte do misek či talířů a přidejte vyškvařenou slaninu. Podávejte s opečeným pečivem.

About Author


Radka